Розпочалась презентація учнівських проектів

Якість та ефективність навчання, виховання і розвитку майбутніх кваліфікованих робітників залежить від багатьох факторів. Чи не найважливіше місце належить творчій співпраці педагога та учня.

Співпрацювати означає не просто передавати знання від більш досвідченого до менш обізнаного, але разом працювати для досягнення спільних цілей, розвивати вміннядовіряти один одному і нести спільну відповідальність за результат. Саме такі основні принципи педагогіки співробітництва покладені в основу реалізації нового інноваційного проекту “Робітнича професія: арсенал креативних ідей і проектів, їх реалізація в конкретний продукт і послуги населенню”, над яким в цьому навчальному році працює Міжгірський професійний ліцей.

Пройдено уже два етапи згідно схеми роботи над цим проектом, запропонованої його автором, директором навчального закладу, заслуженим працівником освіти України Маринцем В. Ю. Після активної роботи педагогів у складі своїх методичних комісій, формування креативних круп учнів та розробки нових ідей 16 лютого стартував етап презентації учнівських проектів. Протягом трьох днів креативні групи всіх навчальних груп ліцею представляють на розсуд спеціально створеної комісії творчі проекти, які згодом будуть практично втілені у конкретний продукт чи послуги.

Першими ділилися своїми ідеями креативні групи учнів, які навчаються за професіями кухар, офіціант; швачка, вишивальник; адміністратор, черговий по поверху, покоївкапід керівництвом своїх наставників – майстрів виробничого навчання та викладачів (методична комісія сфери послуг). Представники кухарів, офіціантів знайомили із розробленими авторськими стравами: салат “Фантазія”презентувала Діана Пира(група №11, майстер виробничого навчання Бундзяк Н.Ф.), холодну закуску у тарталетках–ФелінаДзьобак (група №11, Фурдь Г. М.), десерт “Ніжність” – Мар’яна Іванина (група №21, Горват Т. В.), запіканку із форелі з яйцями – Мар’янаДовгінка (група №31, Медулич І. М.). Креативна група швачок, вишивальників третього курсу в особі учениці Мирослави Полажинецьпредставили проект унікального дитячого набору для хрещення (майстер виробничого навчання Шегда С. В.), а учениця групи№16 Наталія Селлер продемонструвала проект дизайну спецодягу для офіціантів з етнічними мотивами (Керенович В. М., Пилипчинець Е. В.). Креативна група адміністраторів, чергових по поверху, покоївок під наставництвом майстра виробничого навчання Скаловці О. І. працювали над ідеєю розробки туристичного довідника “Перлини Міжгірщини”.

Кожна креативна група “розрекламувала” свою ідей, вказуючи на актуальність, практичне значення, сферу застосування, визначивши ресурсоємність, створивши технологію виготовлення, передбачивши результативність та ефективність готового продукту.

Таким чином, учні разом з своїми наставниками якнайкраще намагались досягти поставленої цілі – запропонувати унікальний продукт (послугу), враховуючи сучасні тенденції рекреаційно-туристичного розвитку регіону, наявні природні ресурси, поєднання сучасних технологій виробництва та самобутніх верховинських традицій. Тут реалізується так звана “ідея важкої мети”педагогіки співробітництва – постановка складної мети, яку учні досягають у співпраці з педагогом. Саме він вселяє в учнів впевненість на шляху до конкретних цілей, надає допомогу у подоланні труднощів. Крім того, учні працюють старанно, адже їхня праця буде оцінена не тількинаставником, але й колективом (“ідея колективного аналізу”).

Діяльність педагогічного колективу, пов’язана із згаданим інноваційним проектом, створює сприятливі умови для саморозвитку і самореалізації найперше здібних учнів, а також в цілому для підготовки кваліфікованих робітників, здатних швидко реагувати на потреби ринку праці, брати активну участь у соціально-економічних та культурних процесах.

Роблячи підсумок проведеного заходу, директор ліцею підтримав креативні групи у їхньому намаганні створити цікаві і потрібні продукти, зазначивши, що сучасній економіці нашої країни необхідно налагоджувати ефективне власне виробництво, а починати варто найперше з своєї місцевості.

Залишити відповідь