Розвиток тваринництва на Верховині

29 лютого учні груп №31 (професія кухар, офіціант), №32 (професія швачка, вишивальник) та №33 (муляр, штукатур, лицювальник-плиточник) побували на екскурсії в етнографічному музеї.

Белень М.М., керівник музею, розповіла ліцеїстам про розвиток тваринництва на Верховині. Вона зупинилася більш детально на вівчарстві, яке узгоджувалося із усталеним напрямком і основними засадами культури господарювання в нашому краї.

Присутні дізналися про ватага – головного персонажа у відгінному господарстві, який був «царем» на полонині. Він добирав на свій розсуд свого заступника, пастухів, розподіляв між ними обов’язки.
Побут пастухів був суворий, але влаштований так, що кожен міг найретельніше виконувати свої обов’язки, дотримуватися гігієни і певної естетики.

Приготування молочних продуктів мало свої традиції та технології. Виготовляли сир – «будз», з якого робили бринзу.

Основними продуктами харчування пастухів було молоко та борошняні вироби. За виснажливу, небезпечну, хоча й романтичну працю, пастухи на полонині отримували плату натурою – молочними продуктами або грошима.

З розповіді Марії Михайлівни хлопці та дівчата дізналися багато нового про вівчарство.

Залишити відповідь